Kraków, małopolskie

MIEJSCE TĘTNIĄCE ŻYCIEM

  • TUTUŁ|
    Koncepcja parku Zakrzówek w Krakowie
  • ZAMAWIAJĄCY|
    Gmina Miejska Kraków, ZZM, SARP Kraków
  • PROJEKT ANCI|
    N. Bogucka, A. Gierko, D. Krop-Andrzejczuk, I. Szkatulnik
  • WSPÓŁPRACA|
    Architekci: B. Skut, A. Waszkiewicz
  • ROK|
    2016
  • POWIERZCHNIA|
    64,4 ha
  • ZAKRES|
    Koncepcja konkursowa

Teren Zakrzówka, dawnej kopalni odkrywkowej to wyjątkowa przestrzeń Krakowa. Od lat pozostawiony sam sobie zbiornik wraz z terenami wokół stał się wybitnie cennym środowiskiem ekologicznym, na wiele sposobów zaadaptowanym przez mieszkańców.

Niezwykłe wody zbiornika pozostają w użytkowaniu Centrum Nurkowego, skaliste ściany zaadoptowało środowisko wspinaczkowe Krakowa, a Zakrzówek w ogóle jest częstym miejscem spotkań, spacerów czy przejażdżek rowerowych.

W ramach pracy konkursowej wykonano liczne analizy przyrodnicze, krajobrazowe, komunikacyjne, funkcjonalno-użytkowe, widokowe, dzięki którym ogromna przestrzeń Zakrzówka została podzielona na strefy o różnym stopniu ingerencji projektowej. Koncepcja konkursowa zakłada stworzenie pełnowartościowej przestrzeni publicznej z wykorzystaniem proekologicznych i proprzyrodniczych innowacji, która stanie się bezpiecznym miejscem chętnie odwiedzanym nie tylko przez mieszkańców Krakowa, ale również turystów.

  • TUTUŁ|
    Koncepcja parku Zakrzówek w Krakowie
  • ZAMAWIAJĄCY|
    Gmina Miejska Kraków, ZZM, SARP Kraków
  • PROJEKT ANCI|
    N. Bogucka, A. Gierko, D. Krop-Andrzejczuk, I. Szkatulnik
  • WSPÓŁPRACA|
    Architekci: B. Skut, A. Waszkiewicz
  • ROK|
    2016
  • POWIERZCHNIA|
    64,4 ha
  • ZAKRES|
    Koncepcja konkursowa
Czytaj więcej

Na zbiorniku wodnym stworzono pływające baseny z drewnianymi kładkami wypoczynkowymi oraz kładkę łączącą dwie strony zbiornika w przesmyku. Dla potrzeb nurków zaprojektowano szatnie – zadaszenia czasowe w nowoczesnej formie przechodzącej miejscami w nawierzchnię i elementy małej architektury. Na wysokich brzegach zaprojektowano zabezpieczone balustradami ścieżki urozmaicone miejscami plenerowych ognisk i punktami widokowymi. Przez cały obszar przeprowadzono kilka pętli spacerowych, utworzono koncepcję identyfikacji wizualnej oraz założono trasę kolejki. W celu zachowania biologicznie cennych siedlisk, w części przyrodniczej ścieżki zaprojektowano  formie wyniesionych drewnianych podestów, zabezpieczających przed zadeptaniem podłoża. Pozostałe ścieżki to nawierzchnie przepuszczalne mineralne.

We współpracy z architektami powstały projekty kilku budynków m.in. restauracja nad wodą, Centrum Edukacji oraz sanitariaty. W projektowanych budynkach wykorzystano nowoczesne technologie ekologiczne obniżające koszty użytkowania, takie jak panele solarne, fotowoltaiczne, wykorzystanie wody deszczowej i inne. Przy Centrum Edukacji zaprojektowano sensoryczny ogród zmysłów i ogród edukacji ekologicznej oraz plac zabaw dla dzieci. Zaprojektowano również restaurację nad wodą o przeszklonej elewacji z pięknym widokiem na zbiornik.

W części użytkowanej przez wspinaczy zminimalizowano działania projektowe dla zachowania naturalistycznego krajobrazu otoczenia. Wskazano lokalizację siłowni zewnętrznej, wytyczono pętlę kolejki oraz zaprojektowano nowe nadwodne ściany wspinaczkowe na północnej ścianie zbiornika.

W części zlokalizowanej niedaleko osiedla domów jednorodzinnych i wielorodzinnych wyznaczono nowe funkcje sportowe: park rowerowy, skatepark, boisko do gry w koszykówkę i siatkówkę oraz marinę wraz z pływającą restauracją na planowanym kanale ulgi. Całość terenu wyposażono w parkingi i pawilony sanitarne.

Zwiń

Skontaktuj się z nami

Pracownia Architektury Krajobrazu IKROPKA
ul. Powstańców Śląskich 118, 53-333 Wrocław
tel. 600 181 389, 662 670 776
biuro 790 238 582

e-mail: biuro@ikropka.eu

NIP: PL899-239-32-30
REGON: 020554020
Konto: 27 1440 1156 0000 0000 0637 1361