WROCŁAW, DOLNOŚLĄSKIE

Projekt zagospodarowania terenu na osiedlu Henrykowskim we Wrocławiu

  • TYTUŁ |
    Projekt zagospodarowania terenu w zakresie remontu i przebudowy istniejącego placu zabaw w miejscu publicznym i układu komunikacyjnego wraz z projektem pochylni na dz. nr 18/9 AM-29, obr. Południe we Wrocławiu w ramach zadania: “Plac zabaw przy ulicy Henrykowskiej” realizowanego w ramach WBO 2019-projekt nr 4.
  • ZAMAWIAJĄCY|
    ZARZĄD ZIELENI MIEJSKIEJ WE WROCŁAWIU
  • PROJEKTANCI|
    M. Droń, I. Szkatulnik
  • WIZUALIZACJE|
    J. Kowalik
  • ROK|
    2020
  • POWIERZCHNIA|
    1 304,7 m2
  • ZAKRES|
    Inwentaryzacja dendrologiczna z projektem gospodarki drzewostanem, analizy przedprojektowe, koncepcja projektowa, projekt budowlany, projekt wykonawczy, kosztorys, przedmiar,projekt tablic edukacyjnych, wizualizacje projektowe, prowadzenie procedur administracyjnych.

Teren opracowania jest częścią tzw. Osiedla Henrykowskiego we Wrocławiu i otoczony jest zabytkowymi kamienicami pochodzącymi z lat 30-tych XX wieku. Projektowany modernistyczny plac zabaw znajduje się na sztucznym wzniesieniu we wnętrzu podwórzowym. Projekt zakłada pozostawienie istniejących drzew, ich uwypuklenie jako waloru i ochronę. Zagospodarowanie terenu oraz wprowadzenie nowej funkcji zaprojektowano w sposób najmniej ingerujący w istniejący drzewostan.

Wyróżnikiem miejsca jest modernistyczny charakter osiedla. Postanowiono zatem, że plac zabaw zostanie wkomponowany w krajobraz, dlatego też zaprojektowano go jako utrzymany w modernistycznym stylu – prosta forma, funkcja, minimalizm.

Projekt placu zabaw zakłada wykonanie charakterystycznego dla tego miejsca elementu artystycznego – geometrycznego obrazu w nawierzchni bezpiecznej pod urządzenia zabawowe. Obraz, w stonowanej kolorystyce, widoczny będzie zarówno z pozycji użytkownika terenu, jak i z okien przylegających do niego kamienic. Element sztuki w przestrzeni osiedlowej wprowadzić ma  do niej nową jakość.

  • TYTUŁ |
    Projekt zagospodarowania terenu w zakresie remontu i przebudowy istniejącego placu zabaw w miejscu publicznym i układu komunikacyjnego wraz z projektem pochylni na dz. nr 18/9 AM-29, obr. Południe we Wrocławiu w ramach zadania: “Plac zabaw przy ulicy Henrykowskiej” realizowanego w ramach WBO 2019-projekt nr 4.
  • ZAMAWIAJĄCY|
    ZARZĄD ZIELENI MIEJSKIEJ WE WROCŁAWIU
  • PROJEKTANCI|
    M. Droń, I. Szkatulnik
  • WIZUALIZACJE|
    J. Kowalik
  • ROK|
    2020
  • POWIERZCHNIA|
    1 304,7 m2
  • ZAKRES|
    Inwentaryzacja dendrologiczna z projektem gospodarki drzewostanem, analizy przedprojektowe, koncepcja projektowa, projekt budowlany, projekt wykonawczy, kosztorys, przedmiar,projekt tablic edukacyjnych, wizualizacje projektowe, prowadzenie procedur administracyjnych.
Czytaj więcej

Zastosowanie w projekcie prostych form, odpowiedniej kolorystyki elementów małej architektury oraz wybór nawierzchni odpowiada zamysłowi jakim jest odniesienie się do otaczającego krajobrazu – osiedla modernistycznego. Szczególną uwagę położono na funkcję placu zabaw – zastosowane urządzenia zabawowe rozwijają nie tylko ciało, ale i zmysły, rozwijają wyobraźnię, wpływają na rozwój zdolności społecznych – lepsza praca w grupie.

Autorska tablica edukacyjna przybliża historię wnętrza podwórzowego oraz zawiera ciekawostki na temat funkcji i znaczenia zabawy dla rozwoju dziecka. Z drugiej strony tablicy (od strony północnej) znajduje się czarna kredowa płyta HPL, po której dzieci mogą pisać i rysować. Projekt zakłada remont i przebudowę istniejącego układu komunikacyjnego, budowę pochylni, umożliwiającej dostęp dla osób niepełnosprawnych, wózków i rowerów.

W południowej części opracowania – w miejscu obecnego „dzikiego parkingu” powstanie łąka kwietnia przystosowana do warunków miejskich.  Istniejące pojemniki na śmieci znajdujące się również w tej strefie zostaną przesłonięte przez trejaż z roślinnością pnącą (powojnik jesienny ‚Early Snow’), a wzdłuż skarpy zostaną posadzone jaśminowce odmiany ‘Biały karzeł’ – rośliny te oprócz wizualnej funkcji maskującej, mają również maskować przykry zapach śmietników.

W północnej strefie zastosowano uzupełnienie szpaleru istniejących drzew o nowe nasadzenia oliwników wąskolistnych. Oprócz estetycznych względów szpaler ten ma być naturalną barierą ochronną dla wnętrza podwórzowego od ul. Henrykowskiej  (ochrona od hałasu i zanieczyszczeń).

Zaproponowana roślinność w ciepłych i jasnych barwach (m.in. kuklik chilijski ‚Lady Stratheden’, ostnica włosowata, nachyłek okółkowy, rudbekia błyskotliwa ‘Goldsturm’) ma pozytywnie wpływać na samopoczucie użytkowników, tworząc przez to przyjemne miejsce do wypoczynku i rekreacji. Wybrane gatunki takie jak trzmielina Fortune’a ‚Coloratus’ jako forma okrywowa czy porzeczka alpejska ‘Schmidt’ jako formowany żywopłot mają być uzupełnieniem istniejącej roślinności, nadając charakteru całemu założeniu. Projekt został skomponowany w taki sposób, aby chronić istniejący drzewostan. Ścieżki poprowadzono w odniesieniu do zasięgu koron drzew, projektowane urządzenia zabawowe i elementy małej architektury zlokalizowano tak, aby nie uszkodzić korzeni drzew.

Zwiń

Skontaktuj się z nami

Biuro i adres do korespondencji:
Pracownia Architektury Krajobrazu IKROPKA
ul. Powstańców Śląskich 48, 53-333 Wrocław

Siedziba firmy:
Pracownia Architektury Krajobrazu IKROPKA
ul. Powstańców Śląskich 118, 53-333 Wrocław

tel. 600 181 389, 662 670 776
pracownia 790 238 582

e-mail: biuro@ikropka.eu

NIP: PL899-239-32-30
REGON: 020554020
Konto: 27 1440 1156 0000 0000 0637 1361