Wrocław, dolnośląskie

KONCEPCJA ZAGOSPODAROWANIA PODWÓRZA PRZY NOWO POWSTAJĄCYM BUDYNKU

  • TYTUŁ|
    Koncepcja projektowa dla wnętrza podwórzowego typu „studnia”
  • ZAMAWIAJĄCY|
    WOMAK OMEGA
  • PROJEKTANCI|
    D. Krop-Andrzejczuk , A. Gierko, I. Szkatulnik, N. Bogucka
  • WSPÓŁPRACA|
    J. Kowalik
  • ROK|
    2018
  • POWIERZCHNIA|
    330 m2
  • ZAKRES|
    projekt koncepcyjny zagospodarowania terenu i elementów małej architektury poprzedzony opinią dendrologiczną

Teren podwórka został zaprojektowany z myślą o jego obecnych i przyszłych mieszkańcach. W wyniku planowanej budowy podwórko zostanie zamknięte z czterech stron zabudową, co utworzy charakter podwórka „studni”.
Projekt zagospodarowania takiego terenu wiąże się z wieloma wyzwaniami jak: prawie całkowite zacienienie, problematyka usytuowania śmietników w ciasnym wnętrzu, pogodzenie funkcji istniejących z projektowanymi.

Koncepcję poprzedzono wykonaniem opinii dotyczącej istniejącego drzewostanu, która wykazała brak możliwości zachowania istniejących drzew. W ramach projektu planuje się odtworzenie roślinności wysokiej poprzez wprowadzenie nowych nasadzeń.

  • TYTUŁ|
    Koncepcja projektowa dla wnętrza podwórzowego typu „studnia”
  • ZAMAWIAJĄCY|
    WOMAK OMEGA
  • PROJEKTANCI|
    D. Krop-Andrzejczuk , A. Gierko, I. Szkatulnik, N. Bogucka
  • WSPÓŁPRACA|
    J. Kowalik
  • ROK|
    2018
  • POWIERZCHNIA|
    330 m2
  • ZAKRES|
    projekt koncepcyjny zagospodarowania terenu i elementów małej architektury poprzedzony opinią dendrologiczną
Czytaj więcej

Koncepcja opiera się na naturalistycznych kształtach, które doskonale przełamią stateczność zamkniętej przestrzeni. W projekcie wprowadzono również różne rodzaje i kolory nawierzchni, dodatkowo urozmaicające widok z górnych pięter budynków. Zastosowano rabaty jednogatunkowe obsadzone roślinnością o zróżnicowanej piętrowości z wyróżnieniem jednej, wielogatunkowej rabaty.

Dodatkowymi elementami wyróżniającymi to miejsce są indywidualnie zaprojektowane wloty podziemnych śmietników, przesłona-trejaż pomiędzy nimi oraz wisząca, pionowa instalacja artystyczna. W związku z ograniczoną przestrzenią zdecydowano się na zastosowanie podziemnych rozwiązań dla składowania odpadów, których wloty miały odbiegać od standardowych rozwiązań. Zaproponowano nietypowe rozwiązanie – wloty inspirowane kształtem trąby w kolorowe pasy odnoszące się barwą do rodzaju składowanych odpadów. W celu wizualnego wydzielenia dwóch zestawów śmietnikowych zaprojektowano atrakcyjny wizualnie trejaż-przesłonę, która nawiązuje kształtem otworów do instalacji wiszącej. Instalacja wisząca będzie ciekawym, artystycznym wyróżnikiem terenu.

 

Zwiń

Skontaktuj się z nami

Pracownia Architektury Krajobrazu IKROPKA
ul. Powstańców Śląskich 118, 53-333 Wrocław
tel. 600 181 389, 662 670 776
biuro 790 238 582

e-mail: biuro@ikropka.eu

NIP: PL899-239-32-30
REGON: 020554020
Konto: 27 1440 1156 0000 0000 0637 1361